Nasze portale
societyTWITTERFACEBOOK

Podsumowanie drugiej edycji projektu „Sprawa”

news_foto

Dobiegła końca II edycja projektu „Sprawa. Na głos”, realizowanego na Ukrainie i w stolicy Białorusi. Blisko 1200 uczniów i studentów wzięło udział w warsztatach praktycznej edukacji medialnej. Ich rezultatem była publikacja 250 powstałych multym, w których mieści się opowieść o tym, o czym myślą obecnie młodzi ludzi w tej części Europy.

Celem projektu była nauka krytycznego odbioru przekazów medialnych oraz tworzenia własnych mediów przy wykorzystaniu narzędzia multymy. Projekt wystartował we wrześniu ubiegłego roku, kiedy spotkaliśmy się z grupą ukraińskich i białoruskich animatorów, aby podsumować I edycję projektu, która odbyła się na wiosnę 2014 r., wymienić się doświadczeniami oraz przygotować do pracy z młodzieżą nowych animatorów. Nasz projekt objął od października 2014 kilkanaście lokalizacji na terenie całej Ukrainy oraz białoruski Mińsk. Najbardziej wysuniętym na wschód miastem był Sewierodonieck, najdalej na południe Chersoń, na zachód Lwów i na północ Czernihów. Oprócz tego uczestniczyli w nim uczniowie i studenci z Kremenczuka, Łucka, Połtawy, Sumów, Tarnopola i Winnicy.

Liczby są imponujące. Blisko 1200 uczestników, prawie pół tysiąca warsztatów oraz niewiele mniej niż 250 powstałych multym. Od października 2014 do maja tego roku prawie każdy z animatorów spotykał się z jedną grupą cztery razy, aby rozmawiać o wolnych mediach, tworzyć materiały medialne opisujące rzeczywistość oraz próbować realizować mini projekty i kampanie o tematyce społecznej. Młodzież rozmawiała ze swoimi rówieśnikami i dorosłymi na temat istotnych spraw społecznych a następnie przygotowywała teksty na ten temat.

Zajęcia w szkołach i na uczelniach prowadzone były metodami aktywnymi, a animatorzy korzystali z doświadczeń Fundacji Nowe Media z poprzednio realizowanych projektów, takich jak „Młodzieżowa Akcja Multimedialna”, czy „MAM wolność”.

Powstałe multymy wzięły również udział w konkursie na najlepszą publikację projektu. Pierwsza część konkursu, czyli głosowanie internetowe wzbudziło duże zainteresowanie. Wzięło w nim udział ponad 8000 głosujących. Spośród 190 multym w internetowym głosowaniu wybrano 15, a ostatecznego wyboru - spośród finałowej piętnastki - dokonało jury składające się z przedstawicieli organizacji pozarządowych, organizacji My Media, dziennikarzy ukraińskich mediów publicznych oraz współpracownicy Fundacji Nowe Media na Ukrainie. Nagrody w tej edycji projektu powędrowały do redakcji z Winnicy (studentów dziennikarstwa przeniesionego z Doniecka Uniwersytetu i Uniwersytetu Pedagogicznego) oraz Szkoły nr 35 z Czernihowa.

Niebawem, mamy nadzieję - trzecia edycja naszej i waszej „Sprawy” . Mamy plan, aby realizować działania również z tą młodzieżą, która uczestniczyła w warsztatach wcześniej a dziś wchodzi w dorosłe życia i w jeszcze bardziej znaczący sposób może zmieniać swoje otoczenie.

Do dzieła!

Więcej o projekcie na: www.sprawa.org

Projekt jest realizowany z duńskiego funduszu współpracy międzynarodowej DANIDA.